Валута
MKD
 • EUR
 • MKD
Јазик
Мени
Профил
Јазик

Vermiculite 1L - Вермикулит

Цена: 70.00ден
 • Код:
  1749
 • Тежина:
  0.150 кг

Вермикулитот е природен минерал од групата на Хидро-мика, кој се образува во внатрешноста на земјата.

После обработка при температура 1000 C  се претвора во лесен порозен материјал. Тој е инертен, хемиски и биолошки стабилен, стерилен.  Благодарение на содржината на микроелементи како: калциум, магнезиум, калиум, железо и силициум,  вермикулитот е природен биостимулатор за растењето на растенијаа. 
 

 • Обемна маса: 80-100кг/м3
 • Фракција: 5-15мм
 • pH – 7
 • Не содржи азбест

 

Својства:

 • Со своето високо својство на сорбција и воздушен капацитет, вермикулитот е одличен регулатор на влажноста и влијае позитивно врз развојот на корените.
 • Во почвените смеси се додава  со цел оддржување на оптимални услови на почвената влага, воздушен капацитет и топлински баланс, создавајќи  благопријатни услови за хранење на растенијата.
 • Благодарение на својата порозна структура,  гранулите веднаш ја превземаат влагата и хранливите материи (100гр проголтуваат околу 400мл вода) кои ги даваат постепено на растенијата.
 • Користењето на вермикулит како компонента до (40%) во субстратите  значително ги подобрува дренажните својства на смесата, ја зголемува пороозноста и ровкавоста, спречува запечатување  и лепењето на почвата, ги заштитува корените од рески температурни колебања..
 • Ги заштитува корените од угинување поради највисокото напојување со тоа што истовремено ја задржува влагата, додека корените не ја прифатат. 
 • За разлика од агроперлитот, ја задржува влагата подолго време.
 • Благодарение на одличните ситоплоизолациони својства, тој создава благопријатна средина за чување на луковици, грутки и кореништа.
 • Поседува висок јонообменен  капацитет така што ги задржува позитивно наполнетите јони на калиум, магнезиум и други микроелементи внесувани со ѓубрењето, кое го испушта постепено на растенијата.
 • Значително ја подобрува структурата и аерацијата на тешки глинести почви и влагозадржувачкиот капацитет на лесни песочни почви.
 • Благодарение на неутралното  pH може до извесен степен да ја намали киселоста на почвата и да го забави процесот на засолување.
 • Особено одговара при изградба на тревни површини, така што ги заштитува од преовлажнување или премногу исушување.  
 • Поради ниската топлопроводност, го намалува ризикот од измрзнување на кореновата система на многугодишните растенија.
 • При непотребно наѓубрување, вермикулитот апсорбира микро- и макроелементите,  така што истовремено ги намалува загубите на амониев и нитратен азот.

 

 

 

Експресна нарачка

Just 4 полиња to fill in
Ние ќе ве контактираме во рамките на работниот ден.
Vermiculite 1L - Вермикулит

Норми на употреба:

 • За зголемување на влагозадржувањето во тресетни субстрати додавате 20-40 % вермикулит.
 • Во субстрати за бонсаи до 50%.
 • За изградба на тревни површини: до 5л вермикулит на м2 .
 • Во шталско ѓубриво, компост, хумус до 20%.
 • За подобрување на почвата во градината околу 2-5л м2.
 • При користењето на вермикулит како дренажа: поставете на дното на саксијата околу 100-200мл вермикулит за секој литар од обемот на саксијата.
 • За чување на луковици, семиња и кореништа, посадочниот материјал се покрива со од 2 до 3 см вермикулит, така што тој е заштитен од рески температурни колебања загнивање и предвремено поклијување.
 • Вермикулитот е особено погоден како средина или додаток во субстратите за терариуми, инкубатори и аквариуми.