КОШНИЧКА

0 артикла

БАЛАСТИ

Баластите (пригушници) служат за вклучување на сијалиците и го регулираат напонот што се доставува до нив со генерирање на висок напонски импулс по прекинот на струјата од стартерот. Тие се поделени на два вида - електромагнетни и електронски баласти. Разликата меѓу нив е дека на електронски баласт не му е потребен  стартер, полеснен е и помалку се загрева. Други предности се потивкото работење во споредба со магнетниот баласт, зголемувањето на животниот век на сијалицата од 30% до 50%.

 

Магнетните баласти (пригушници) се компактни и се поевтина варјаната на пригушници, постари модели кои што се за вклучување на сијалици од 250W до 1000W. При помали простории за одгледување се препорачува пригушниците да бидат надвор од тие простории, за да не дојде до зголемување на температурите, што ќе им штети на растенијата.

 

МАГНЕТНИ ПРИГУШНИЦИ (17)

Електронските баласти (пригушници) се современи баласти кои што го менуваат протокот на струја во сијалицата. Импулсот на баластот кон сијалицата е побрз, со што ја намалува потрошувачката на стуја. Електричните баласти не загреваат за време на својата работа и затоа се подобар избор од магнетните.

 

ЕЛЕКТРОНСКИ БАЛАСТИ/ПРИГУШНИЦИ (16)

Филтри
«1 2 3 4 5»
Page 1 of 5
«1 2 3 4 5»